På vandretur i Kristians København…

København er heldigvis en magnet på turister! Derfor findes der utallige guidefirmaer. Copenhagen by Kyhl vil i årets løb skrive om nogle af dem. Fonyligt vandrede jeg indre København tyndt i selskab med Kristian Søttrup, der for mindre end halvandet års siden startede Tours In Copenhagen.

DER ER ET PAR TING, der er mere end almindeligt sikkert, når du har været på en af Kristians guidede ture rundt i Dronningens København, og det er, at du ikke kan undgå at føle dig både beriget og begejstret.
Berigelsen er af den historiske slags, begejstringen skyldes Kristians åbenlyse engagement og entusiame, når han formidler Københavns historie for sine gæster.

 

Christianskbh

Modsat så mange andre guides i København, har Kristian ikke nogen historisk uddannelse. Historie er ‘bare hans interesse’ – og det virker faktisk som om, det er en fordel!
Han har godt og grundigt styr på de forskellige historiske epoker, kongerækken og fortolker datidens begivenheder og person historier på en levende, personlig og til tider perspektiverende måde, som eksempelvis beretningen om søhelten Peter Tordenskjold, der blev sendt hjemmefra som barn, fordi hans mor og far ikke magtede ham. “Hvis det havde været i dag” konstaterer Kristian, ” Ville han nok bare have fået nogle piller”.

 

kristian1

På de guidede ture, får du får også lidt mere kuriøs viden som at Carlsberg, der oprindeligt startede i Brolæggerstræde i det indre København, opfandt en undergær, som stadigt bruges til brygning af 80% af verdens pilsnerøl. Og at da man genopbyggede Det Tredje Christiansborg efter 1884, brugte man sten fra alle egne af kongeriget for at symbolisere, at dette er folkets bygning
Hvis jeres tur nu går forbi Amalienborg Slot, hvor den kongelige familie bor, vil du som en ekstra bonus få lidt ‘insider – viden’, fordi Kristian selv i tre måneders tid for år tilbage har stået på vagt for Dronningen – og med egne ord ‘ haft godt med tid til at studere bygningerne’.

Ikke kun fortid
Det er ikke kun det gamle Københavns historie, der interesserer Kristian. Han følger også med i Københavns nuværende byudvikling og er meget velorienteret og på den måde i stand til slå en nutidig krølle på den historiske vandring.
På en af turene lægges vejen forbi Skuespillerhuset tæt ved Amalienborg og som det gør sig gældende i Kristians gennemgang af datidens begivenheder, undgår han ikke at komme med sine egne sarkastiske (og morsomme) kommentarer om de nutidige tings tilstand; Et eksempel kunne være den dyrt financierede cykelbro, der ligger ubrugelig midt i Københavns Havn, fordi byggesjusk og firmakonkurs har sat en stopper for dens kommende virke.

IMAG1332

Nede på jorden
Det som også giver et godt indtryk er i den afslappede ånd, Kristian har valgt at gennemføre sin ture på, ‘Kom som du er, tag gerne en gå – bajer med, ha’ det hyggeligt og bliv samtidig klogere på Københavns historie’. Og så er der ingen stres og jag, som der oftest findes på de mere mainstream guidede ture, hvor hvert minut tæller – og hvor du som deltager til tider derfor kan føle dig lidt ‘lost’, fordi sammenhængen glemmes til fordel for enkle highlights.
Når du vælger at traske rundt med Kristian i Københavns gader og stræder, er der tid og rum til at få styr på den københavnske historie, fordi han er god til at formidle lidt sværere historiske begivenheder /sammenhænge og gøre dem billedlige og forståelige. Og hvis du er i tvivl om noget, så spørger du bare løs!

 

Note: Der er tilknyttet flere guides end Kristian hos Tours in Copenhagen.

Foto: PR – Billeder fraTours In Copenhagen.

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *