Nattens stemmer på Hovedbanegården…

Teksten skrev jeg oprindeligt  for Hus Forbi i 2009 med titlen ” Hvor er du på vej hen”. Fotograf Holger Henriksen har tidligere givet tilladelse til brug af billederne på mine egne hjemmesider.  Mere info nederst og link til den Hus Forbi layoutede artikel.

Hvor er du på vej hen?

hoved

Københavns Hovedbanegård: Viserne på det store ur i hallen nærmer sig midnat. Lysets stråler trænger ikke længere ned gennem sprækkerne i det gamle loft. Og det mylder, som har fyldt stationen med liv i løbet af dagen, er næsten ebbet ud. Nu bliver andre mennesker end de normalt stressede, kuffert-bærende og mobilsnakkende rejsende pludselig mere synlige. Op fra trapperne fra udgangen til Istedgade kommer en fuldskægget flaskesamler trækkende med sin cykel og fyldte poser.

IMG_2426

Tæt på McDonald’s står en ældre ranglet mand med et forvirret udtryk i ansigtet og mumler noget utydeligt, hanker så op i sin taske, sætter sig ned, rejser sig op efter 30 sekunder og skridter godt afsted uden at se sig tilbage. Sådan fortsætter han i mindst en time. En af gadens farende svende med hund og barnevogn krydser gennem banegårdshallen og videre ud i natten.
Alle er de på vej et sted hen. Men hvortil? Det spurgte vi nogle af nattens eksistenser om.

IMG_2192

Julius: Min ven venter på mig.
”Du kan vel ikke låne mig en tyver til en busbillet. Ellers kan jeg ikke komme hjem”.
Julius kigger på de forbipasserende, mens han står ved den af hovedbanegårdens indgange, der ligger overfor Tivoli.
– Min ven venter på mig. Jeg skal hjem og sove hos ham. Han bor ude på det der Nørrebro – eller andet sted, hvor man skal trykke på en knap for at komme ind i en gård.

IMG_2375

Kim: Fed fladskærm på Mændenes Hjem
– Sidder mit hår godt nok?, spørger Kim og kigger på fotografen.
– Jeg er på vej ned til Mændenes Hjem (botilbud for hjemløse i Istedgade, red.). Der er jeg begyndt at komme. Jeg hørte om stedet, da jeg lå på sygehuset, og siden er jeg begyndt at komme der næsten hver dag. De har en stor fladskærm, som jeg synes er rigtig fed. Og så er der rigtig mange søde mennesker dernede. Jeg er glad for at have fundet det sted.

IMG_2298

Bonni: Flytter på landet.
– Jeg er på vej til Sundholm (botilbud for hjemløse på Amager, red.), hvor jeg bor i et af drivhusene sammen med min kæreste og hund Tia Maria. Jeg har solgt Hus Forbi hele dagen og er ved at være træt. Men jeg er også på vej væk fra København og misbrugsmiljøet. Snart skal vi vi alle tre flytte til Nakskov. Vi har fået et sted og bo, og her jeg skal til at opdrætte Chow–Chow hunde.

IMG_2225

Danø: På gaden igen…
– Jeg er på vej derop, siger den ældre mand med det kridhvide fuldskæg og kigger op mod Hovedbanegårdens hvælvinger.
Danø bor på Mors, men førtidspensionen slår ikke til. Derfor har han besluttet at flytte til København.
– Jeg skal snart finde et sted at sove. Jeg plejer at sove i parker rundt omkring. Men ikke det samme sted. Det er for farligt, siger han, inden han samler sine poser og pakkenelliker og gør sig klar til at traske ud i natten.

Efterskrift:

Hus Forbi gadefotograf Holger Henriksen døde for lidt mere end et år siden. Vi arbejdede sammen om to gadereportager Hus Forbi  i 2009 og 2011, og jeg lærte mægtigt meget af at følge i hælene på ham.

Note:

Hovedbilledet er fra nettet.

Link til Hus Forbi udgaven fra august 2009, hvor teksten oprindeligt udkom: (Layout er bedre der…)

http://www.husforbi.dk/media/Pdfarkiv/hf_88-aug09.pdf  side 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *