Stødt og stille sneen daler over Dronning Louises Bro….

Lige nu falder der en smule sne over Dronningens København. Det er ikke til at vide, om det bliver liggende, eller om der kommer mere i denne omgang. Men med lidt spor af snestemning hvirvler Copenhagenbykyhl denne klumme ud til jer. En klumme hvis aktualitet ret så sikkert forsvinder, når forårsolen titter frem.

Og så er det ikke en gang løgn, tænkte jeg 1. juledag om eftermiddagen, hvor jeg vandrede langs søerne. Der er ikke noget i verden så stille som sne! Den dalede og dalede og  blev ved med at dale, dæmpede mine skridt og førte mig ind i min egen lille verden.  Det var ren renselse. Sanseligt og smuk sådan at stride sig igennem masserne og være en del af et snelandskab i den indre by.

På vej langs Peblingsøen dukkede følgende linier frem for mit indre øre:

/ Se hvor sneen falder hvidt/ Sukkersødt og Engleblidt/ Som krystaller på dine pande/

En bedre stemningsbeskrivelse lige nu kunne ikke findes.

sne2

Jeg fortsatte min traven og lidt efter nåede jeg til Dronning Louises Bro, som også er med i samme sang:

//Vi sætter fodspor begge to/ på Dronning Louises bro/ imellem tusinde andre/ om lidt er de visket væk/men du og jeg går stadigvæk/ hånd i hånd med hinanden//

I dag havde jeg ingen at sætte fodspor med, men alligevel – der er så megen patos og hengivenhed i de her linier, at jeg nærmest smelter hver gang, jeg tænker på dem.

Som barn dengang i stenalderen, hørte jeg igen og igen ‘ Hjerterdame’ som sangen hedder. Jeg havde et kasettebånd med Larsens ‘Forklædt som Voksen’. som det mere eller mindre gik båndsalat i, (nok på grund af rå -brug) men som overlevede! Den gang boede jeg i Odense og et stednavn som Dronning Louises Bro var ret så abstrakt, det var jo ikke Lillebæltsbroen….Og København var et uland.  Men fordi broen var med i Kim Larsens sang, synes jeg, den var lidt eksotisk.

 

dronning louises bro vinter

Og nu – her 1. juledag trasker jeg så over den bro,  Larsen forevigede og som de sidste 8 år er blevet mere end almindeligt nærværende i min Kjøbenhavnertilværelse, på samme måde som Lillebæltsbroen nu er blevet en abstrakt størrelse.

På den måde jeg er skruet sammen, kan jeg ikke lade være at føle det som et stort privilegium, at jeg vil komme til at gå over Dronningens Bro vinter efter vinter med eller uden min hjertenskjær og igen og igen have ‘Hjerterdame’ i ørerne!

 

sne

Min ekstatiske følelse ville have været den samme, hvis det nu havde været en anden ‘Københavnerbro’ reference, Kim havde beskrevet i ‘Hjerterdame’, det kunne vel ligeså godt havde været Tiegtensbroen, Knippelsbro eller Langebro, hvis sidstnævnte ikke allerede var udødeliggjort af ‘Gasserne’.

Men nu er det altså Dronning Louises Bro, som blev lokaliteten. Granitbroen der forbinder Nørrebro med indre København  blev opført i 1885 -1887 og er karakteristisk med sine fire store flagstænger.

Måske faldt Larsens valgt på denne, fordi der er noget smuk, kvindeligt og majestætisk over navnet, måske også fordi han på daværende tidspunkt, hvor ‘Forklædt som Voksen, blev indspillet,  boede i Rørholmsgade ikke så langt fra Dronning Louises Bro, og havde øvelokale på femte etage i den bygning hvor Irmahønen  blinker i mørket. Det er ikke til at vide.

 

Larsen

Og jeg er så langt fra den eneste, der falder på halen på den gode måde. Eller sagt mere ordret, som synes uendeligt godt om ‘Hjerterdame’. Den nyligt afdøde musikanmelder Torben Bille, der må betegnes som en af de mest prominente skikkelser indenfor de danske musikjournalister, genoptrykte således sin anmeldelse/omtale af ‘Forklædt som Voksen’ i den lille antologi ” Kuglerne og fantasien” (fra 1986), hvor Hjerter Dame fik følgende skudsmål:

“Pladen rummer en håndfuld sange serveret af en rundhåndet poetisk sjæl. F.eks. ‘Hjerter Dame’, en yndefuld pas – de -deux til den eneste ene’.  Og så eksemplificerer ‘Billen’ ,som Larsen yndede at kalde ham, med Dronning Louises Bro verset og konstaterer:

– hør det sprog. Det synger! (Emil) Aarestrup på indre Nørrebro.

 

 

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *