Forfattere til folket…

hovedbbibliotek4

Gode gamle Johannes Møllehave, der i dagens anledning er ulastelig klædt med hat og habit,  taber stokken af bar begejstring, men når  alligevel at få fat i noget af den og er tæt på at tabe sine briller i samme anledning. Nu er stokken på fode igen, og bliver  banket så hårdt i gulvet, at det dunrer.

” Den mand er formiddabel”, råber han nærmest i ekstase og forsøger at rette på sine briller. Vi – os tilhørere – mener at vide eller tro, at det er Jens August Schade, Møllehave hentyder til. Men faktisk er det hverken til at tro eller vide, slet ikke når det drejer sig om Møllehave, der snakker og snakker,  og hverken starter ved a eller slutter ved å.

mælle

Han bliver spurgt om noget konkret af ordstyreren, der tydeligvis forsøger at få ham til at snakke om noget fra sine nyeste bog:   ‘Tilfældighed og skæbne – fra Statsbankerot til Guldalder – perioden 1813 – 1824’.

” Det var godt, du sagde det”, svares der prompte og så snakker han så videre om  Brødrene Karamzov, ‘ der er en helt og aldeles fortræffelig bog’.

 hovedbibliotek
Vi er til ‘ Månedens Bog’ arrangement på Københavns Hovedbibliotek en trist tirsdag i november. Steder hvor vi sidder hedder ‘Salonen’… Men det hele minder mig nu mere om scenen for et debatmøde i et forsamlingshus, og så måske endda ikke det. Vi nærmest befinder os midt i menneskemylderet ved siden af udlånsmaskinerne, bibliotekets borgerservice og reception. Det eneste der adskiller os for alt det andet,  er nogle interimistiske opstillede skillevægge.
Inde bag skillevæggene er der sirligt stillet omkring syv lange stolerække op. Og i dag er hver og en af dem besat.
 
MÅNEDENS BOG er arrangement, hvor Københavns Hovedbibliotek inviterer store forfattere, som primært er danske, til at komme og holde en lille times oplæg/foredrag/oplæsning og med efterfølgende spørgsmål fra salen vedr. deres aktuelle bog. Og så er det gratis.
hovedbib2
Jeg har foruden Møllehave haft fornøjelsen af at opleve Erling Jepsen og engelske Edward Rutherford, som er ret så berømt verden rundt for sine historiske romaner, og ville også have været troppet op til tirsdagens ‘Månedens Bog’ arrangement med Jens Christian Grøndahl, hvis tiden dertil havde været mig nådig.
 Det siger sig selv, at når folk ikke skal til lommerne for at høre anerkendte forfattere, der nok normalt vil høvle nogle entre -penge ind for at stille op, så er der en anderledes afslappet stemning, og det rare og gode er, at folk dermed kommer ind fra gaden og ikke behøves at have den helt store forudsætning andet end at være interesseret i se en forfatter i levende live.
th
Med andre ord. Der er ikke noget storladent og sofistikeret over det, og så virker Hovedbibliotekets mission med at mindste afstanden mellem publikum og forfatter  fortræffeligt. Der plejer at blive stillet en masse spændende spørgsmål undervejs.
Jeg har været rigtig glad for  ved selvsyn for at have oplevet forskellen på så anerkendte forfattere som Møllehave og Erling Jepsen, der bestemt ikke kan beskyldes for at snakke solen sort som Johannes. Til gengæld er der også noget fascinerende over at møde sådan en sindig sønderjyde, som er nøgtern, afdæmpet  men bestemt lige så skarp.

Og jeg skal være ærlig at sige, at jeg nok ikke ville havde fået de her oplevelser, hvis jeg skulle have betalt af egen lomme…

 

Note:

Månedens Bog arrangement løber i hvert fald året ud.

Se link for info om februar – arrangementet.  (24.2).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *