Manden i centrifugen…

Der er snart ikke mange møntvaskerier tilbage i København og slet ikke bemandede. På Istedgade 45 findes der en undtagelse. Her har Hermann Wittenberg trofast, troligt og taktfuldt i mere end 17 år hjulpet folk med at få vasket deres klæder. Copenhagen by Kyhl har mødt Marco og Line, som har produceret et lille portræt om denne møntvaskeriets mand.

 

istedgade

En lørdag eftermiddag for nogle uger siden var min vasketøjskurv så bugnende fuld, at jeg måtte gøre et eller andet… Jeg valgte klogeligt nok at slå et smut forbi mit lokale møntvaskeri på Istedgade. Mens jeg smed mine sure sokker og alt det andet svineri i den 5 kilos kapacitetstunge vaskemaskine, kom jeg til at tænke på et af mine første besøg hernede for nogle år siden.

Jeg var knapt nok kommet indenfor, før en ældre lidt krumbøjet lille mand med briller venligt, højtideligt og selvudslettende på en gang spurgte, om han skulle hjælpe. Han viste mig, hvordan den åbentbart til tider ret så genstridige centrifuge skulle håndteres, hvad jeg skulle passe på med, når jeg tumblede, og hvornår det var bedst at komme, så jeg undgik at skulle sidde alt for længe og vente på ledige vaskermaskiner. Og alt sådan noget.

Der var en stor hjælpsom – og imødekommenhed over Hermann, som jeg senere fandt ud af, at han hed. Og det gjorde et stort indtryk på mig.

 

Hermann7

På vej hjem denne gudsjammerlige januar lørdag i år ( det var koldt…), kom jeg til at tænke på en samtale, jeg for  lidt mere end halvandet år siden havde haft med Marco,  som jeg, for snart et godt stykke tid siden, havde gået i gymnasium med.

Da vi vandrede omkring søerne, mens solen skinnede, fortalte han mig meget entusiastisk om et projekt på den Film og TV-tekniker skole, han gik på.  Sammen med hans studiekammerater Holger og Line var han i gang med arbejde på et portræt om en mand i et møntvaskeri på Istedgade.

” Og Hermann, som portrættet handler om, er en særdeles sød,  spændende og sammensat person”, kom det fra Marco.

Det færdige resultat der kom til at hedde:  ‘Herman Wittenberg – Istedgades stærke mand’ havde premiere i Husets Biograf under filmfestivalen ‘Film – Slam’ i november 2013. Jeg var desværre forhindret i at se den på det tidspunkt.

 

Hermann 2
Da jeg her i januar kom hjem, fandt jeg derfor portrættet på Youtube og fik lyst til at høre lidt mere om baggrunden og tilblivelsen.  Jeg mødtes derfor nogle dage senere med Marco og Line.
“For nogle år siden var jeg flyttet til Vesterbro  og blev hurtigt vaskekunde i Istedgades Møntvask. Allerede første gang jeg var forbi, hjalp Hermann mig og viste hvordan det hele fungerede”, fortæller Marco. “Allerede ved mit først møde gjorde han indtryk. Han var som  en del af vaskeriet, som jeg ellers troede bare var et selvbetjeningssted. Men jeg fik hjælp fra en ren fagmand, der ydede en utrolig engageret service”.

Marco blev efterfølgende fast kunde og lærte hen af vejen Hermann at kende og blev opmærksom på, hvor meget den nu 73 årige havde oplevet. ” Der var meget lydt inde i vaskeriet, og Hermann snakker højt, så jeg kunne ikke undgå at høre, hvad der blev snakket om”.
f55r5cinemastyle-10-30-12-01

 

” Da vi på et tidspunkt fik til opgave at lave et portræt på vores skole, foreslog Marco,  at vi skulle prøve at høre Hermann, om han ville medvirke. Og han sagde ja”, fortæller Line.

Kravet til projektet var, at portrættet skulle have et højt visuelt niveau, og her var der fuld enighed i gruppen om, at møntvaskeriet med dets gamle industrivaske-maskiner havde en unik æstestik
” Vi blev advaret om, at fokus i sådanne produktioner ofte kommer til at handle mere om virksomheden end om personer, men med Hermann og hans historie var der mulighed for også at fokusere på et  menneske”, fortæller Marco.
 Hermann6
“Da der var tale om et portræt havde vi mulighed for at inddrage emner fra hele hans livs, men på grund af kravet om  varighed, var vi desværre nødt til at vælge nogle emner fras liv”, fortsætter  Line og konstaterer: “Der er så meget gods i Hermanns historie, at vi sagtens kunne have produceret et væsentligt længere portræt af ham”.
 Rent dokumentarisk mener Marco også, at Hermann er interessant:
“Han har boet på Vesterbro i rigtig mange årtier og kan  derfor sagtens kaldes for en institution. Når man som jeg, der er tilflytter på Vesterbro møder Hermann, får jeg indblik i noget autentisk, noget fra en svunden tid, kort sagt en kulturbærer.”
Udefra set indkapsles Hermanns væsen ikke bedre end sådan cirka i midten af dokumentaren, hvor en af møntvaskeriets gæster, den tårnhøje Michael, giver ham følgende skudsmål:

Hermann3

 

“Jeg har kendt Hermann i mange år, og nyder godt af det sindssyge store mennesker Hermann er på trods af hans størrelse. Han har tilført og er en masse ting for Vesterbro, når han troligt giver de små piger i følge med mor og far en is. Hvis man ikke lige har nogle penge til vask, så ligger Hermann ud. Han har så mange menneskelige kvaliteter”.
Info:
Istedgades Møntvask

Istedgade 45, Vesterbro
Ingen hjemmeside
Telefon: 3324 4615
Krediteringer:
Billederne af Hermann som CopenhagenbyKyhl har brugt er taget af Marco, Line og Holger.
Frontbilledet af Istedgades Møntvask er sakset fra: http://www.nelso.dk/dk/place/242622/

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *