Mormormad i Valby…

Okay så! Du tænker sikkert “nepotisme” eller konstaterer ”du får jo også mad og drikke betalt af dem, du skriver for”.
Det vil i hvert fald være sådan noget, du som læser vil have alt ret til at konkludere, når du har læst følgende:

Jeg kender nemlig den ene af de to ejere af  Restaurant Dansk Kromad, Anders.

Danskkromadøverst

Og så elsker jeg ret så uendeligt og ukritisk ‘god gammeldaws dansk mad’  Med disse to bekendelser ‘in menté’, vil kilen til en subjektiv omtale være lagt.

MEN. Dels kan jeg ikke finde ud at skrive ‘rigtige’ madanmeldelser,  dels bryder jeg mig ikke om at blive ‘købt’. Mine Københavner klummer udgives af mig selv. Jeg tjener ingen penge på  dem. Ergo kan jeg ikke trække noget fra i skat. Med andre ord. Jeg har betalt min mad selv.

Så er kortene ligesom lagt på bordet. God appetit!

 

danskkromad

I mine noter til denne klumme står der bl.a. ‘ at det kunne være spændende at skrive lidt om, hvad tanker der er blevet gjort i forbindelse med at åbne en restaurant, som midt i en madmæssig globaliseret tid udelukkende serverer dansk mad.

Dansk Kromad åbnede sidste forår og ligger på Valby Langgade 180, mellem centrum af Valby og Aalholm Plads.

Indenfor i den hvide bygning, der tidligere har huset  både en pakistansk og spansk tapas restaurant, er væggene dekoreret med et hav af gamle menukort fra københavnske restauranter. Eksempelvis kan du  på det maskinskrevne  menukort  fra oktober 1939 for Hovedbanegårdens Restaurant se, at kogt torsk med sennepssovs kostede 1.50 krone og flæskesteg med Rødkaal kunne erhverves for den nette sum af 1.65 krone.

Flere af de retter, der ses på disse menukort går igen på hos Dansk Kromad.

” Vores kriterier for valg er af mad er, at en ret skal have været serveret i mere end 50 – 100 år på danske kroer, før vi har det på vores menukort” fortæller Anders.

 

danskkromad10

Dansk Kromad styres af Anders og Johnny, der begge har arbejdet indenfor kokkebranchen i mange årtier. Johnny kun med dansk mad bl.a. på Vita i Store Kongensgade, mens Anders har været mere’ all round’.

“Det handler om at skabe fokus på dansk kultur, og hermed ikke sagt, at der er noget galt med det pakistanske, franske og andre køkkener, men dansk mad er jo en del af vores historie, en del af samfundet og derfor en vigtig del af vores fundament, men det er som om, den har været sat på ’standby’ i nogle årtier”.

Anders fortæller videre, at bare i løbet af et halvt år var der virkelig gang i biksen. Noget han ser som et resultat af, at efterspørgslen på traditionelt dansk mad er stigende.

“Du skal bare vide, hvor mange der kommer og siger:  ‘Hvor er det dejligt, at her er åbnet noget med dansk mad. Vi har savnet det’. Folk er virkelig glade for det. Og vi har både unge, voksne og ældre.  Den danske mad kultur har ikke været fin nok tidligere, men det er som om, at det er ved at ændre sig. Og det er rart”.

BONUS  – I anledningen af weekenden!

4_300

Jeg skrev tidligere i denne klumme, at jeg ikke kunne finde ud af at skrive madanmeldelser. Men jeg vil alligevel lige smide et par ord om forplejningen.

Foran mig står en tallerken fuld af tarteletter med kylling, champignon og asparges. Og da det er spist, venter der mig flæskesteg med hele molevitten og ikke mindst det delikate halve æble i gelé.

Der er saft, smag og kraft i begge retter, som er velsmagende og veltillavet og har så absolut noget sjæl over sig ( hvis man da kan sige det om mad).  Og så  det er berigende, at der tydeligvis er brugt godt med fløde til forretten og godt med smør til hovedretten. Det giver virkelig kulinarisk velvære  – i hvert fald for mig.

Mens jeg tog for mig af retterne, kom jeg til at tænke på min saglige farmors køkken.  Og den sammenligning tjener kun til ros….

Hjemmeside: http://danskkromad.dk/

Krediteringer:

Alle billeder er PR – billeder fra Dansk Kromad pånær tartelet – billedet, der er sakset fra nettet.

 

 

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *