Og når Rådhusets klokker slår…..

“Prøv at gå helt ud til rækværket og kig så op. 35 meter fra hvor I er nu, der ser i Rådhusuret. Det var jo dér, at Egon, Keld og Benny hang og dinglede i urskiven”. Den meget informative rådhusbetjent som havde gelejdet os så højt op i Rådhustårnet, som vi nu kunne komme, havde lige holdt en pause i sin opremsning af hardcore historiske facts omkring tårnets tilblivelse, og var nu altså trådt et par trin ned. Et par af tårnturens yngste deltagere livede op og gjorde store øjne.  De havde indtil nu betrådt sammenlagt 300 trappetrin i det 105, 6 meter høje Rådhustårn fra 1898. Og de virkede ligeglade med, at det blæste en halv pelikan, da de jog hovederne ud over gelænderet for at kigge op og iagttage det Olsen Banden – løse Rådhusur.

rådhusurnedenfra

Og ja – selvom Rådhusklokkernes klang, stykket hedder ‘Vægtersangen’,  af voksne oftest forbindes med pressens klokken 12 radioavis – eller som for en uges tid siden med at hoppe ned fra spisestuestolen og skåle i champagne for at fejre det nye år, så vil Rådhusuret nok for altid af børn og barnlige sjæle være noget der hænger sammen med filmen ‘Olsen Banden går i krig’ fra 1978.  Så vidt jeg husker blev filmen en nytårsaften for år tilbage på TV2 også præsenteret som ‘Olsen Banden under uret’

rådhustårn

” Det var i længe om”, kommer det indædt og indebrændt fra Egon, som med cigaren i munden som altid, ret så eftertrykkeligt er hængt fast på urskiven, da Keld og Benny endelig kommer ham til undsætning. De efterfølgende scener, hvor han sammen med Keld og Benny hænger i viserne og uafladeligt er ved at falde ned, synes jeg er ligeså storslåede, som scenen hvor Banden bryder igennem muren i Det Kongelige Teater ( I Olsen Banden ser rødt).

Københavns rådhusur

Rådhusuret der blev sat i gang i 1903 er det ældste tårnur i verden. Det styres af fem klokker: fire kvarter klokker og en time klokke, der vejer fem ton. Det er det samme, som de fire kvarterklokker vejer til sammen. De fem klokker blev fremstillet af klokkestøber i Ruhr – området. Malmen blev en legering af 90% kobber og 10% tin. Efter gammel tradition satte firmaet sit navn på klokkerne sammen med Københavns byvåben og diverse symboler.

Den store klokke kom på plads under spiret i 1899 og blev godkendt af den stedlige kapelmester Frederik Rung,  der noterede sig, at ” Den havde en overordentligt smuk klang”. Rung blev anset for at have det fineste øre i byen, og derfor var det hans opgave at godkende de fem klokker. Klokkerne blev ringet ind første gang i 1899 -1900.

Rådhuset arkitekt Martin Nyrop, der i perioden 1894 – 1905 lod Rådhuset opføre, fik lavet en transparent af metalgitter af hensyn til urets oplysning om natten. Den forgyldte urskive fik en bredde på 4,3 og højde på 4.9 m – mens viserne blev ca. 2 meter og 2,5 meter langt samt tallene 0, 6 m høje.

 

RådhustårnetOlsenbanden

Et lille kuriosum i forbindelse med Olsen Banden og Rådhusuret var, at det rent faktisk lykkedes Nordisk Film i Valby  at få fat i de originale tegninger til viserne, da de skulle lave en model af Rådhusuret i forbindelse med optagelserne. Det viste sig, at den lokale smeds bedstefar havde smedet viserne dengang  efter Nyrops tegninger i 1890’erne og havde gemt dem for eftertiden,

 

IMAG1332

Info:

Hvis du skulle få lyst til en Tårntur:

http://www.kk.dk/da/brugbyen/brug-steder-i-byen/raadhuset/rundvisning-og-skoletjeneste (scroll ned)

Foto – krediteringer:

Københavns Rådhusservice og Internettet.

Litteratur:

‘Rådhusklang i 100 år’, af Torben Ejlersen, Selskabet for Københavns Historie, januar 2000.

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *