Rådhuspladsens seksuelle homo – fortid

Rådhuspladsen som er endestation for dette års Pride Parade, og stedet hvor Pride Showet afholdes har i årenes løb lagt fliser til mangt og meget. I flæng kan nævnes protestsangere, pølsemænd, hyldesten af hjemkomne guldmedaljebærende sportshelte, udstillinger, andre former for folkelige arrangementer og ikke at forglemme de altid allestedsnærværende duer. Men den store muslingeformede plads foran arkitekten Martin Nyrops 105 år gamle Rådhus har tidligere også haft sit eget liv, når mørket sænkede sig over København.

Fra slutningen af 1940’erne og frem til slutningen af 1980’erne var Rådhuspladsen nemlig et af de mest kendte steder i København, hvor mænd med lyster til eget køn kunne mødes med unge fyre, der hang ud og tog penge for seksuelle ydelser. ” Den underjordiske” var navnet på de toiletter, hvor trækkerdrengene færdes. De lå på samme sted som de nuværende toiletter, men er forlængst renoverede.

 

bundfaldfilm

Fra samfundets side blev homoseksualitet og sindsyge langt op i 1960’erne gjort sammenligneligt og mere fornedrende kunne det at være trækkerdreng derfor nærmest ikke blive. I 1949 opstod der et ramaskrig i den københavnske presse, da det viste sig, at marinesoldaterne – der blev omtalt som unge og uskyldige – i deres fritid ikke pligtskyldigt tog hjem til mors frikadeller og den brune sovs, men i stedet færdedes på diverse barer og ved midnat ”solgte sig selv” på Rådhuspladsen. Der forsøgtes derfor i perioder at forbyde dem at komme på Rådhuspladsen.
I løbet af 1950’ernes nætters mulm og mørke valfartede flere og flere uforløste mænd til Rådhuspladsen.

Når nu officielt homoseksuelt samvær ansåes som usædeligt, måtte de uregerlige drifter udleves i smug. Opmærksomheden på trækkerdrenge-problemet omkring og i ”Den underjordiske” tog til. Livet i trækkerdrengemiljøet på Rådhuspladsen blev sågar filmatiseret. Det skete i filmen med den lidet flatterende titel ”Bundfald” fra 1957, hvor Preben Kaas spillede den forhærdrede trækkerdreng Egon, der lokker den unge uspolerede Anton , spillet af Ib Mossin, i fordærv. Filmen blev fritaget for forlystelses-afgiften, fordi den angiveligt tog et socialt emne op

bundfald
På grund af tidens moral, gjorde man alt, hvad man kunne for at komme homoseksuel prostitution til livs. I 1961 valgte Folketinget derfor at indføre en lov, som hurtigt skulle få øgenavnet ” Den grimme lov”, fordi den slet og ret kriminaliserede kunden, hvis denne erhvervede sig selskab hos en fyr, der var under 21 år. ”Den grimme lov” fik fire års levetid, inden et enigt folketing afskaffede den igen. En synlig gruppe af trækkerdrenge fortsatte derfor med at betjene alt for direktører til arbejdsmænd, der ’tilfældigvis lagde vejen forbi’ Rådhuspladsen frem til starten af 1980’erne.

Trækkerdrengene var for udefrakommende en meget lukket gruppe, og det var derfor mere end svært for andre end de indviede at komme ind under huden på dem. Det lykkedes dog for Finn Dreibek, der i 1988 udgav bogen ”Trækkerdreng i København”. Her fortæller flere af trækkerdrengene, der alle startede med at trække på Rådhuspladsen som 14-15 årige, ”at der ofte 4-5 år tidligere havde vrimlet med tyre, men at hiv-aids epidemien havde ændret på det”.

 

_MG_3753

De trækkerdrenge som overlevede blev betragtet som smittespredere, og kunderne holdte sig derfor væk fra dem. Som følge af dette forsvandt trækkerdrengene gradvist fra Rådhuspladsen. I Pro –Centrets årsrapport fra 1999 konstateres det, at ’ der ikke længere findes nogen såkaldt prostitutionsscene på Rådhuspladsen’.
Nu er det derfor ikke længere er muligt at stikke forbi Rådhuspladsen, hvis man er frisk på en fyr, men alligevel eksisterer der selvfølgelig stadigvæk mandlige prostituerede. Nu foregår det bare over nettet, hvor der ifølge Børns Vilkår er en alarmerende store gruppe af unge teenagerdrenge, der sælger sig selv.

LogoForside.ashx

 

Krediteringer

Foto: Statens Filminstitut og Anders Schlosser.

Denne tekst er publiseret i Copenhagen Pride Magasinet 2010

 

Måske kan du også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *